sâmbătă, 16 august 2014

MACARA DIN MECCANO SI ARDUINO


Cum a inceput...


     Cand omul nu are ce face ... isi gaseste !  Asa si eu. Tot discutand cu un prieten (salutare Viorel) despre infinitele posibilitati pe care le ofera microcontroller-le si implicit Arduino m-am gandit ca nu ar fi rau daca as incerca sa realizez un proiect in care sa se imbine electronica cu mecanica. Cum sunt mare fan MECCANO si cum detin vreo trei kituri (mai mult sau mai putin complete) am tras concluzia ca o macara ar  fi numai buna pentru inceput.

     Asadar acest proiect nu reprezinta o provocare din punct de vedere electronic ci mai degraba din punct de vedere mecanic, deoarece a fost destul de complicat de realizat aceasta parte.



Ce s-a dorit...

     Ideea era sa realizam un mecanism de ridicare-coborare asezat pe o platforma care sa il plimbe acolo unde se gasea sarcina. Astfel, dupa multe variante (si sute de suruburi asamblate si dezasamblate) am cazut de acord  ca mecanismul trebuie sa aiba urmatoarele functii:

  1. Ridicare - Coborare carlig
  2. Translatie - pe orizontala a sarcinii
Toata hardughia trebuie sa fie manevrata dintr-un joystick!

Ce a iesit...

Se vede in poze !



VEDERE DE ANSAMBLU


MECANISME DE RIDICARE SI TRANSLATIE


VEDERE GENERALA 


PARTEA DE COMANDA

Cum s-a facut...

     Creierul este un Arduino DueMilaNove , ajutat de doua drivere de motoare de cc L293D. Fiecare Driver poate comanda 2 motoare in ambele sensuri de turatie. Pentru a scadea puterea disipata pe fiecare driver s-a considerat intercalarea motoarelor, in sensul ca daca se doreste miscarea platformei cu ambele motoare in fuctiune fiecare motor sa fie conecatat la un driver separat. Asadar fiecare driver are conectat la el doua motoare: unul al macaralei si unul care plimba platforma. Comanda motoarelor este evident realizata prin modificarea factorului de umplere (PWM). Alimentarea montajelor se relizeaza astfel:
  • pentru Arduino - baterie de 9V
  • motoare 4 baterii R6 - 6V.
     Comanda efectiva este realizata utilizand un gamepad, care a fost modificat pentru a fi interfatat cat mai usor cu Arduino. In acest sens se utilizeaza cele patru sageti pentru manevrarea platformei si doua butoane, care daca sunt tinute apasate, in combinate cu cele patru directii actioneaza mecanismul de ridicare-coborare respectiv cel de transalatie al macaralei.

     Sasiul a fost realizat din placaj din carton presat taiat cu muuulta rabdare cu traforajul (oare nu se se mai gaseste nicaieri  placaj adevarat de traforaj ?).

     Cam asta ar fi, singura parere de rau este faptul ca pentru a putea face noi proiecte va trebui demontata toata jucaria!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu