sâmbătă, 7 decembrie 2013

APTINEX PIC DEV. BOARD pentru uC cu 40 de pini


     De ceva vreme, satul fiind de tot felul de module si placute conectate pe breadboard, cautam o placa de dezvoltare pentru uC cu cat mai multe si felurite module. Am incercat sa construiesc si eu cateva dar cu mijloacele specifice unui amator mi s-a parut aproape imposibil sa reduc marimea placutelor la o scara acceptabila. Vroiam sa gasesc ceva care sa fie compact dar totodata sa imi confere libertate in modul de conectare a modulelor la uC. Cautand si tot cautand am dat in final peste mai sus numita placa. 
     Placa este produsa de firma Aptinex din Sri Lanka si ofera cam tot ceea ce este nevoie pentru ca un incepator sa-si dezvolte aptitudinile in programarea uC-lor. Iar pretul... (asta e partea mea favorita) pretul este unul foarte mic pentru dotarile de care dispune. Sa nu o mai lungesc si sa va tin in suspans, placa a costat DOAR 120 ron.  

     Pentru inceput voi trece in revista principalele module de care dispune urmand apoi sa le disec pe fiecare in parte:

  • 1 bucata socket ZIF cu 40 pini
  • 4 bucati display cu 7 digiti
  • 1 bucata buzzer
  • 1 bucata senzor IR (TSOP 1830)
  • 1 bucata real time clock (DS1307)
  • 1 bucata releu SPDT cu tranzistorul aferent de comanda
  • 8 leduri cu rezistente de limitare a curentului (3k3)
  • 2 bucati potentiometre (numai bune pentru a testa convertorul analog-digital)
  • 4 bucati mosfeturi (cu nivel logic de comanda ) impreuna cu diodele de protectie aferente (motoare!!)
  • 16 butoane multiplexate 
  • 1 interfata seriala (max 3232)
  • 1 bucata 16x2 LCD cu potentiometru pentru reglarea luminozitatii
  • pini pentru ICSP
      Asadar dupa cum se poate observa este o placa destul de potenta ce poate usura munca oricarui amator dar, care,  mai cu seama are avantajul de a salva   o groaza de spatiu tinand toate modulele grupate intr-un mod compact. Fiecare modul se conecteaza la pinii uC -ului prin fire monofilare normale (sau daca exista in dotare de breadboard - tata-tata). Pentru montaje complicate, cand se folosesc concomitent mai multe module, este posibil ca placa sa arate ca parul lui Bob Marley dar, pana la urma, chestia asta se intampla si in lucrul breadboard-ul clasic.
     Pe langa toate delicatesele enumerate mai sus in pachet se mai gasesc si 4 cristale de quartz (4, 8, 16, 20 MHz) pentru ca da, placa dispune de un soclu in care se pot monta si schimba cristalele in fuctie de necesitati. Ca sa nu uit trebuie sa va atrag inca de pe acum atentia asupra unui fapt: quartz-urile vin cu pini lungi asa ca inainte de a le monta in soclu este indicat sa taiati pinii cat mai scurt pentru ca altfel exista posibilitatea ca in timpul functionarii sa apara probleme. Pe langa cristale mai exista si o baterie CR2032 necesara pentru alimentrea RTC-ului.     
     Si cum gargara multa saracia omului, iata placa asa dupa cum o vede camera umilului meu telefon :

PLACA DE DEZVOLTARE APTINEX 40 PINI
        Asadar am vazut poza iar inainte de a incepe sa disecam fiecare bloc in parte, pentru ca sunt "baiat bun", voi atasa si schema elctronica in format pdf aici.

        Si acum sa vedem ce se afla inauntru:

1. ALIMENATREA
   
    
    Nimic special, poate doar faptul ca exista un buton cu retinere cu care se poate alege tensiunea de alimenatre fie de la USB fie de la alimentatorul de 9 -12 V. Se mai poate obesrva ca   pinii de date ce pleaca de la USB pot fi accesati separat. 
     
2. MICRONTROLLER-UL


      Nu va speriati !! In realitate pe placa totul este ordonat, pinii fiind pusi in ordine. 
    Aici avem butonul clasic de RESET fara condensator si o chestie care mie personal mi s-a parut foarte interesanta: se observa ca la PORTB,  pinii 6 si 7 ( PGC si PGD ) nu sunt legati direct la conectori. In cazul in care utilizati ICSP si nu aveti nevoie de cei doi pini in proiect nu este nici o problema, insa daca doriti sa ii folositi in montaj  acestia pot fi izolati in momentul programarii prin intermediul a doi jump-eri.
      Se mai observa in poza si LCD-ul  si cele doua potentiometre folosite la conversia analog-digital.

3. LEDURI, ICSP, PULL-UP, DOWN, ALIMENTARE PERIFERICE

  
     Interesant aici este faptul ca placa ne ofera posibiliatea de a alimenata alte bazdaganii ce nu se regasesc printre cele enumerate mai sus direct la 5V prin conectorii SL9 si SL10, iar pentru diversele cazuri in care avem nevoie de rezistente de PULL UP sau DOWN acestea pot fi alese din cele 8 disponibile fiecare dintre ele avand o valoare de 33K. Personal am folosit alimenatrea la 5V cu un LM 1117-3.3V pentru a alimenta  un transceiver NRF24L01.

4. DISPLAY-URILE CU DIGITI


     Dupa cum se obesrva exista un singur conector la care sunt legati in comun cei 7 digiti ai fiecarui modul. Selectia  se face cu ajutorul tranzistoarelor care au legat in colector pinul CC (common cathode). Afisarea virgulei se face accesand separat pinul DP al fiecarui modul.

5. RELEUL SI MOSFETURILE


     Daca vreti sa comandati motoare sau alte sarcini cu consum substantial atunci aveti la dispozitie 4 MOS-FET-uri protejate de diode. Se poate selecta tensiunea de alimentare a sarcinii  utilizand un jumper. In prima pozitie ne permite alimentarea utilizand alimentatorul extern, iar in cea de-a doua pozitie o sursa de alimentare independenta (aceasta se leaga la bornele X7) . Sarcinile se inseriaza cu sursele MOS-urilor si cu "+-ul" sursei de alimentare ( bornele X3, X4, X5, X6 ). 
     In ceea ce priveste releul acesta este comandat de catre un tranzistor iar pozitia contactelor sale este marcata pe placa. De fapt , asa ca o simpla paranteza, totul este marcat foarte explicit pe placa.

6. BUTOANELE.


     Aici nu este mare lucru de spus, configurarea se poate face in mai multe moduri in functie de cerintele aplicatiei.

     CONCLUZIE

     Una peste alta jucaria prezentata mai sus isi merita cu prisosinta toti banii. Va mai trebuie un alimentator de 9-12V la minim 1A, ceva cabluri si sunteti gata sa ii dati bataie (asta daca aveti deja programatorul). 


Un comentariu: